Minulý týždeň prebehol v krásnej prírode Slovenského raja v poradí tretí zážitkový pobyt pre deti z vojnou postihnutých oblastí Ukrajiny, na ktorého organizácii sme sa podieľali. Jesenný pobyt, ktorý prebiehal 7.-13. októbra 2024 dostal názov „Jeseň v Slovenskom raji„. Hlavným organizátorom pobytu bolo Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Kyjeve v spolupráci s Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky a Detskou organizáciou FÉNIX, o.z. Pobyt bol pre 20 detí opäť realizovaný v Školiacom zariadení vzdelávania a podpory MV SR v Prednej Hute.

Na slávnostnom otvorení zážitkového pobytu sa zúčastnilo množstvo významných hostí. Viac o otvorení sa dočítate v našom predchádzajúcom článku, tu: Zážitkový pobyt „Jeseň v Slovenskom raji“ pre deti z Ukrajiny začína

Na otvorenie zavítala aj kamera regionálnej televízie Reduta, ktorej reportáž si môžete pozrieť tu: Reportáž TV Reduta / Tábor pre ukrajinské deti

Deti si počas týždňa užili množstvo skvelého programu, ktorý pre nich pripravili vedúci a inštruktori, ale tiež príslušníci silových zložiek MV a ďalší partneri. Mohli sa pozrieť na ukážky práce policajtov, policajných kynológov a hasičov. Užili si príjemný deň so svojimi rovesníkmi v ZŠ Z. Nejedlého v Spišskej Novej Vsi. V škole mali príležitosť absolvovať hodinu angličtiny a informatiky, pohybové aktivity v telocvični či kúpanie v bazéne. Za výborný program aj touto cestou ďakujeme pani riadtieľke Michale König a pani učiteľkám. Deti Spišskú Novú Ves navštívili hneď niekoľkokrát. Históriu mesta spoznali prostredníctvom mestskej hry v centre, navštívili tiež zoologickú záhradu aj Aquaterru. Okrem mesta Spišská Nová Ves spoznali aj ďalšie krásne historické mesto Levoča. Poriadnu zábavu na tobogánoch si užili vo vodnom svete AquaCity Poprad. Okrem programu mimo zariadenia sa zabavili aj pri športových olympijských hrách, tvorivých dielňach či pozeraní rozprávky v atmosfére kina.

Za bezproblémový priebeh zážitkového pobytu patrí poklona hlavnej vedúcej a našej dlhoročnej fénixáčke Miške Revajovej. Tá spoločne so svojim tímom vedúcich a inštruktorov vytvorila deťom naozaj skvelý program. Za výborné podmienky a zázemie počas celého pobytu ďakujeme aj pánovi Martinovi Vargovi, zástupcovi riaditeľa zariadenia. Zážitkový pobyt by nebolo možné zorganizovať bez podpory Veľvyslanectva SR v Kyjeve, Ministerstva vnútra SR a tiež honorárnych konzulov SR v Odese a Charkove, ktorí pobyt finančne podporili. Poďakovanie však patrí všetkým, ktorí sa nejakou formou zapojili do organizácie – policajtom, hasičom, učiteľom, sprievodcom, animátorom a tiež deťom zo ZŠ Z. Nejedlého. Vďaka týmto ľuďom si deti užili nezabudnuteľný týždeň plný zážitkov a zábavy a aspoň na chvíľu tak zabudli na hrôzy, ktoré sa dejú v ich vlasti.

O pobyte sme počas celého týždňa informovali v dostupných fotoreportoch na sociálnych sieťach Facbeook a Instagram.

Atmosféru zážitkového pobytu môžete spolu s nami nasať v galérii prostredníctvom fotiek.